Hoe kunst mij door Coronatijd heeft gesleept.

Als schrijver van maatschappelijk betrokken artikelen ontkom ik er natuurlijk niet aan om ook iets over corona te schrijven. Omdat hier al genoeg meningen over zijn gepubliceerd geef ik een klein inkijkje in mijn beleving van de afgelopen tijd.

https://www.skillsetmag.com/

Humor in coronatijd

Afgelopen maanden heb ik vaker gelachen dan de jaren ervoor. Niet in Maart 2020, toen was ik daar absoluut niet toe in staat. Het was toen vooral erg spannend. Niet in de positieve zin van het woord. Ik voelde mij heel erg gespannen. Alles was zo onzeker, het leek wel alsof we met ons allen het hele leven opnieuw moesten uitvinden. Toen ik mijn draai weer had gevonden was er wel veel ruimte om te lachen. Als kunstenaar heb ik wel 100den tekeningen, memes en teksten geproduceerd. En met mij vele anderen. Wat een onophoudelijke stroom van hilarische beelden opleverde. Wat dat betreft maakt leed de kunstenaar wel wakker.

Reis

Afgelopen maanden omschrijf ik het beste als een bijzondere reis. Door rond te reizen kun je tot inzichten komen waar je je levenlang baat bij hebt. En mijn ‘coronatour’ heeft zeker inzichten gebracht die nuttig zijn en dat niet alleen, het zijn inzichten die ik anders waarschijnlijk nooit of pas over jaren zou verkrijgen. Dat stemt mij dankbaar.

Mijn reis zag er ongeveer zo uit:

Kunst als remedie

Veel gelezen, bekeken, gevraagd maar daarnaast ook veel gecreëerd. Ik ben gewend om mijn emoties in beeld of muziek te uiten. Dat heeft een video opgeleverd waarmee ik deze reis kan beëindigen en klaar ben voor nieuwe avonturen.

Al vroeg in 2020 ben ik er aan begonnen. En heb toen ook snel een eerste resultaat geproduceerd. Het was op dat moment voldoende. Mijn frustraties was ik kwijt en het was het eerste moment van de reis waar ik iets van plezier ervaarde. Ik was er ontzettend tevreden over. Het gaf perfect weer hoe ik de wereld op dat moment ervaarde.

Een tijd later keek ik er nog eens naar en besloot dat het beter kon. Ik propte er nieuwe actualiteiten in, en het geheel werd meer een protest dan iets anders. Maar voor mijn gevoel deed het wonderen. Ik ervaarde opnieuw enorm plezier en voldoening. Het zorgde voor nieuwe energie en kracht om door te gaan. Ook deze versie heb ik na voltooiing gepubliceerd.

Afgelopen weken kwam deze video weer voorbij. Dit moest anders! Ik wilde het protest eruit hebben. En het gevoel moest er terug in. Omdat we wel weer een tijd verder waren heb ik er qua actualiteit wel iets bij in gestoken. Maar de focus lag op het terugbrengen naar de kern, mijn gevoel, mijn beleving.

Het maken van deze video heeft mij enorm veel gebracht. Kunst als remedie is dan ook iets waar ik 100% achter sta. Het maakt niet uit hoe getalenteerd je bent. Zelfs een emmer verf over iets heen gooien kan al een therapeutische werking hebben. Het gaat erom dat je het met hart en ziel doet, voor jezelf. Niemand hoeft het mooi te vinden. Het hoeft zelfs niet mooi te zijn. Soms zit schoonheid juist in iets wanstaltig, iets wat je eigenlijk heel onprettig vind, omdat daar de emotie van de maker spreekt. Soms zelfs schreeuwt.

Door dit nogmaals aan te pakken nu mijn stemming is verbeterd, en ik eigenlijk het hele verhaal achter mij aan het laten ben is het wellicht wat onpersoonlijk geworden. De emoties die ik in het begin ervaarde herken ik alleen aan de beelden, niet vanbinnen. Het is nog steeds een ervaring om te zien. Ik denk dat de beleving niet minder is ondanks dat ik het originele gevoel er niet meer bij had tijdens het maken van deze laatste versie. Het gevoel van vreugde en voldoening was wel weer volop aanwezig. Nu voelt het af.

De video

Mijn bedoeling was om een video te creëren die de emoties overbrengt. Daarom is het een uitvergroting van mijn beleving. De informatie in de video is niet informatief bedoeld. Het thema is hersenspoeling en complottheorieën. Het nummer MK-ULTRA leende zich hier perfect voor. Als je iemand al zijn zekerheden ontneemt komt er ruimte voor nieuwe reddingsboeien. De overheid is dan een logische plek om hulp en zekerheid van te verwachten. In deze video zie je daarom veel beelden van een dwingende overheid, die de regie heeft overgenomen. Tegelijk kan er zoveel twijfel ontstaan dat men alles in twijfel trekt, waardoor complottheorieën ineens realistisch klinken. Ik vond het wel belangrijk dat het duidelijk zou zijn dat je ziet dat er subliminale boodschappen op beeld verschijnen, de kijker moet zich niet afvragen of er iets in verborgen zit. Subliminale boodschappen zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het manipuleren van de geest. Daarnaast heb ik inspiratie uit de film ‘A Clockwork Orange’ geput. Een klassieker en één van mijn ‘all time favorites’. De brainwash scènes zijn leidend geweest in het resultaat.

Disclaimer:

  • Bevat flitsende beelden, epilepsie waarschuwing.
  • Bevat beelden van geweld, ziekte en dood
  • De muziek is niet van mij.
  • Artiest: Muse
  • Album: The Resistance
  • Het is kunst geen mening

Dit is het eindresultaat, veel kijkplezier en schroom niet om te reageren.

Muse MK-ULTRA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: