Leven in het hier en nu. Is dat echt het beste advies?

Één van de vele uitspraken over in het hier en nu. Deze komt uit het spirituele magazine happiness:

“Wanneer je in het hier en nu kunt leven, kun je van elke dag genieten”
Is dat zo? Want in het hier en nu, dit moment, is er veel meer aan de hand, dan morgen of gisteren. Eigenlijk is nu alles aan de hand. Morgen bestaat niet, gisteren ook niet. Bewust in het hier en nu zijn kan heel fijn zijn als dit moment ook fijn is. Maar het is veel verleidelijker om te ontsnappen naar een plek waar hier en nu niet bestaat.

Ontsnappen aan de werkelijkheid is een talent van mensen. We werken hard, maken ons druk om kleinigheden, drinken alcohol, spelen games, gebruiken drugs of antidepressiva. We kijken op sociale media, maken 100 selfies waarvan we de best gelukte bewerking online gooien om likes te verzamelen.

We zijn ontzettend goed in staat om ons af te leiden van het hier en nu. De hele maatschappij is erop ingesteld om dat in stand te houden.

Ontspanning

Waar alle adviezen uiteindelijk op neer komen is ontspannen. Door je ademhaling te reguleren, door de natuur in te gaan, bewust met je maaltijd bezig te zijn, je lichaam ervaren. Of het nou in een yoga klas of een nachtelijke strandwandeling is, de boodschap is helder. Vergeet je problemen en ervaar je lichaam. Tune in op je zintuigen. Voel hoe fijn dit voelt. Oosterse wijsheid is getransformeerd naar merk jezelf op en geniet. Een bijwerking van meditatie is het doel geworden.

Paniek

Als je ooit een paniekaanval hebt gehad, weet je dat deze adviezen ontzettend nuttig kunnen zijn. Paniek is niet gebaseerd op feiten. Je hersenen zijn op dat moment , door soms onverklaarbare redenen, niet in staat om de prikkels op de juiste wijze te verwerken, waardoor je lichaam ingrijpt en probeert de communicatie te versterken.

Primitieve reacties, want meer kan het lijf niet. Je lijf maakt zich klaar om te vluchten, of aan te vallen. Je zintuigen veranderen, je hart begint als een razende tekeer te gaan, de adrenaline stroomt in overvloed en omdat er geen echt acuut gevaar dreigt, voelt het alsof je laatste ogenblik op aarde is aangebroken. Ik ga dood!! Wat het allemaal nog een graadje verergerd.

Om dit gevoel te doorbreken, kun je op je ademhaling letten en deze in een rustig tempo veranderen, je focussen op iets waardoor de focus van jezelf naar iets anders wordt verlegd, bewegen zodat je in contact komt met je lichaam en daarmee even uit je hoofd stapt.

Dan zijn deze oefeningen dus zelfs noodzakelijk. Maar daarvoor worden ze niet massaal gepubliceerd door alle coaches, guru’s en levenstijl mediators. Zij raden het aan omdat je er gelukkiger van wordt. Het is een bewustzijns oefening die je juist helpt met het vermijden van het nu. Omgekeerd dus.

Het probleem in de redenatie

Ga eens offline, is bijvoorbeeld een goede tip. Online zijn, veel online zijn is ongezond.
Maar offline gaan maakt je niet gelukkiger. Het verandert niets aan je situatie. In het geval van veel mensen kan deze zelf opgelegde regel juist stress opleveren. Zoals de stress die na het besluit om te stoppen met roken opkomt zodra de laatste sigaret op is.

Stel je de volgende situatie eens voor:

Je werkt al maanden thuis. Je hebt eindelijk een ruimte kunnen creeeren waar je niet continue wordt afgeleid. En vandaag heb je een deadline staan, waar je al weken tegenop hikt.

Daarom begin je de dag met mails lezen en beantwoorden, socials nalopen of iemand je slimme reacties heeft geliefd, je agenda bijwerken, even een office-selfie en je bent klaar om je op werkdag te storten.

Bovenin je scherm verschijnt een uitnodiging voor een videoconference.

Het is je baas die komt informeren hoe laat je je project komt presenteren.

Je hart begint sneller te kloppen, en je voelt dat je bloost. Want je had eigenlijk om uitstel willen vragen. Je project is nog niet af. 

De rest van het gesprek is een hel. Na het gesprek is je deadline ook nog naar voren geschoven!

Goed moment om wat wijze lessen over het hier en nu in de praktijk te brengen. Want deze stress en frustratie maken verder werken vrijwel onmogelijk. 

Je gaat rechtop in je stoel zitten en focust je op je ademhaling en concentreert je op je voeten. Zoals je hebt geleerd bij de ontspanningscursus. 

Langzaam verleg je de focus steeds verder naar boven, en je merkt op hoe je ademhaling ontspant. 

Je merkt hoe strak je nek is en probeert verder te ontspannen. 

Tot zo ver ben je lekker bezig. 

Maar na de ontspanningsoefening kijk je op je horloge en besef je dat je zojuist een half uur bezig bent geweest met ontspannen en nu een half uur minder de tijd hebt om je project in te leveren. 

Is dit de beste aanpak? 

Kortgezegd nee.0

Want terwijl je keihard aan het ontspannen en ervaren was, was je in feite aan het wegrennen van de stress die je zelf hebt gecreëerd. Het hier en nu bestaat uit het feit dat je wist dat je de deadline niet ging halen, je die verantwoordelijkheid voor je uit hebt geschoven en dat door schaamte en prestatiedrang je deadline naar voren is geschoven.

Na je half uur in de escape modus, is de realiteit waar je van wilde ontsnappen alleen maar vervelender geworden. Je ondervindt op de langere termijn alleen maar nadelen van deze ontspanning. 

Maar dat geld voor meer ‘lifestyle’ adviezen. 

Denk aan de talloze apps die er zijn om je schermtijd te beperken. Of die je herinneren aan je stappendoel, je dieet, je slaap ritme, je bmi, je mentale leeftijd, etc.

Het doel is altijd een positieve verandering in je leven aan brengen.  De denkfout is dat een apparaat je hier bij gaat helpen en dat het hier en nu fijn is.

De weg naar presteren begint met het nemen van de regie.

De weg naar afhankelijkheid begint met jezelf afhankelijk maken. 

Een app die jou herinnert aan het aantal dagen dat je je stappendoel niet hebt gehaald is niet motiverend. Zien dat anderen dit doel wel hebben gehaald kan de competitie in je aanwakkeren. Tot je vaak genoeg hebt geconstateerd dat anderen er beter in zijn, dan komen de excuses vanzelf. 

Ik heb het ook zo druk! 

Er is echt teveel gedoe in mijn leven.

Ik heb het wel 3 maanden gedaan!

Wandelen past helemaal niet bij mij, ik ben meer van de extremere sporten, ik moet echt een mtb hebben als ik fit wil worden. 

Waarna je je volledig gaat verdiepen in de beste fiets, welke smartwatch mountainbikers het beste vinden, hoeveel calorieën je per km kunt verbranden en welk merk fietsbroek je echt moet hebben als je lange tochten gaat rijden. Je hebt een nieuw doel. En je werkt er hard aan, zodat je niet hoeft te beseffen dat je vorige doel niet is behaald. 

Of wellicht ben je op dieet. Je hoort van verschillende kanten dat detoxen en vasten enorm goed helpen bij het bereiken van je streefgewicht. 

Je installeert een app die bepaalt op welke dagen je niks mag eten.

Op YouTube kijk je hoe anderen het hebben ervaren. ( BESTE ERVARING OOIT. MIJN LEVEN IS ZO ENORM VERBETERT. DIT HAD IK JAREN GELEDEN MOETEN DOEN) 

Je verteld trots aan anderen hoe goed je bezig bent. De app bevestigd dat je het heel goed volhoudt. En je kleding zit na twee weken echt stukken beter. 

Je omgeving reageert vol bewondering op je verhalen waarom vasten nu een vaste routine voor jou is. Hoe fijn het is. Dat het wel afzien is maar dat je dankzij jouw ijzeren wil al een echte pro bent.

En dat het echt niet voor iedereen is weggelegd. Maar de weg van de krijger is het ware pad. 

 Aan het einde van ieder gesprek gooi je er nog een paar toffe pinterest quotes achteraan. 

Jij bent goed bezig! 

Tot er een negatieve reactie komt. 

Je partner wil wel weer eens normaal eten, en niet die gortdroge smakeloze korrels waar je alleen water op hoeft te gieten. 

Een vriendin vraagt of het wel goed met je gaat, je ziet wat bleekjes. 

Tijdens de maandelijkse lunch met collega’s bestel je zoals gewoonlijk een koude tomatensoep. De reactie is deze keer alleen geen bewonderende blik maar; ‘Alweer??? We zouden toch de high tea kiezen? Doe gewoon ff gezellig joh. 

En je ziet de afkeurende blikken. 

 Je doet het af als jaloezie en je begint te preken over het belang van vasten. Maar al snel wordt je onderbroken. De interesse verdwijnt. Je bent niet meer het middelpunt van de belangstelling. 

Dit voelt helemaal niet fijn. En om dit gevoel snel weg te krijgen sta je op, en roept lachend met iets te harde stem; Hahaha geintjuuuhhh, jullie denken toch niet dat ik alleen op die suffe soep kan leven? Laten we lekker aan de tapas en de wijn gaan! Daar is volgens mij iedereen wel aan toe’.

En hier gebeurt dus iets waar alle lifestyle goeroes je liever niet aan herinneren bij het aanbevelen van de nieuwste zelfhulp therapie. De reden waarom je iets wilt veranderen. 

Vasten brengt je geen mooiere vriendschappen, geen verdieping van je innerlijke leven, het gaf je iets om mee te pronken. En op het moment dat dat verlangen niet meer vervuld wordt komt de echte pijn naar voren. 

De angst er niet bij te horen, de angst om er niet goed genoeg uit te zien, de angst dat mensen ontdekken dat je eigenlijk best saai bent, de angst om de controle te verliezen. 

Dit was wederom een ontsnapping in het hier en nu. 

Zoals iedere gezondheids hype. Je kunt gaan mediteren tot je een ons weegt. En gaan vasten tot je graatmager bent, iedere oosterse wijsheid als argument klaar hebben liggen. Je leven blijft hetzelfde. De dingen die er toe doen veranderen niet. 

Dat komt omdat de zaken die echt belangrijk zijn, en je leven grotendeels beïnvloeden en bepalen, dingen zijn waar je weinig tot geen invloed op hebt. 

Je verleden. Je werkgever. Je kinderen. Je relatie. Je omgeving. En het nieuws. 

Samenvattend, in het hier en nu leven zoals het wordt gepresenteerd is net als social media, yoga, de sauna, roken, slaap pillen, een fles wijn; Een fijne ontsnapping uit het hier en nu. 

In het volgende artikel ga ik in op wat je kunt doen om niet in deze valkuil te trappen. 

Hoe je dat doet zonder alle fantastische digitale hulpmiddelen. 

En hoe je je doelen echt kunt bereiken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: