Levensl❤ng

[eigen afbeelding]

Waarom ben je met hém getrouwd????

Als je aan mensen vraagt waarom ze een relatie hebben zullen ze je vaak aankijken alsof je vraagt waarom water nat is. Liefde natuurlijk.  Vroeger was dit antwoord echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Redenen als noodzaak, de bruidschat, het familiebedrijf, de religieuze gemeenschap, waren algemeen geaccepteerd en de liefde zou vanzelf volgen. Was dat niet zo dan had je de goedkeuring van je ouders nog wat voor veel mensen een levenslange motivatie kan zijn. 

Wat de reden ook was voor een relatie, een relatie onderhouden is in alle gevallen niet makkelijk. Verliefdheid kan plaatsmaken voor andere gevoelens, samenwonen of trouwen kan je leven op allerlei vlakken beïnvloeden waar je je eigenlijk helemaal niet prettig bij voelt. 

Met liefde kun je een hoop bereiken en leer je samen wat het prettigste is. De vraag is alleen, hoe lang de prettigste aanpak, de beste aanpak blijft.                

Als mens maak je een constante groei door, ervaringen fijn of vervelend veranderen je en vijf jaar later ben je niet meer dezelfde persoon als toen jullie de relatie aangingen. Voor de ander geldt dit natuurlijk net zo goed. Dat hoeft geen problemen op te leveren. Maar rekening houden met de lange termijn kan wel zorgen dat het ook geen problemen gaat opleveren. Het volgende voorbeeld is herkenbaar voor veel stellen:

▪︎Jan en Anna wonen drie jaar samen waarvan ze nu één jaar zijn getrouwd. Drie jaar geleden werkten ze allebei fulltime. Het afgelopen jaar besloot Jan dat hij het zat was om iedere dag voor een baas te werken en is voor zichzelf begonnen. Hij runt nu vanuit huis een consultancy bureau voor beleggers. Anna heeft hem altijd aangemoedigd om zijn dromen waar te maken. 

Alleen komt Anna er nu achter wat de droom van Jan voor haar betekent. Als ze na haar werkdag thuiskomt zit Jan vaak op de bank tv te kijken, met z’n laptop op schoot. De eerste vraag is vaak “Hoi schatje, ik heb je gemist, wat eten we vanavond?” Anna merkt dat dit niet was wat ze verwachtte toen ze Jan aanmoedigde om zijn dromen waar te maken. In haar beleving zou het een vooruitgang voor beide betekenen. Ze ergert zich eraan dat Jan juist steeds minder aan het werk lijkt te zijn. Ze heeft meerdere keren aangegeven dat hij dan ook z’n steentje in het huishouden kan bijdragen. Jan ziet dit anders. 


Hoe hebben Jan en Anna de keus gemaakt?

Als reden om ontslag te nemen heeft Jan gezegd dat het voor hem een enorme verbetering zal zijn om niet meer in loondienst te zijn. Anna beaamde dit logischerwijs. Het kosten plaatje werd bekeken en de plannen van Jan leken haalbaar. De gevolgen voor beiden werden niet uitgezocht. Anna wilde Jan niet beperken in het waarmaken van zijn droom en de knoop werd doorgehakt.

Het gevoel dat het egoïstisch is om je zorgen over uit te spreken als het om andermans droom gaat is niet vreemd. Het kan dan overkomen alsof de droom van de ander dan aan jouw voorwaarden moet voldoen. Een goede reden om er niet bij stil te staan. “We zien wel hoe het loopt, we komen er samen wel uit, ik steun je in je droom”, zijn redenen om je bezwaren voor je te houden. Of zelfs te negeren.

Het kan ook zijn dat iemand zich niet voor kan stellen wat de verandering in de praktijk zal betekenen.  Dat heeft niets met intelligentie te maken. Lange termijn denken is iets wat je moet leren voordat je het kunt. Vaak ontbreekt de noodzaak om dit te leren. 

Dit kan verdragen worden met liefde. Het venijn zit ‘m erin dat verdagen kan betekenen dat de ergernissen opstapelen en op een bepaald punt niet meer te verdragen kunnen zijn. Ongerelateerde zaken vullen de emmer ongemerkt tot de bom barst. Tegen de tijd dat Jan en Anna er achter komen dat het zo niet langer gaat is het heel lastig om nog te weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. Als je constateert dat je in een neerwaartse spiraal zit is er gelukkig nog geen man overboord, herkennen is de eerste stap naar herstellen. 

[eigen afbeelding]

Wat hadden Jan en Anna dan anders kunnen doen?

In dit voorbeeld begint het bij Anna, haar oplopende frustraties zorgen voor een verminderde sfeer. Jan zal hier op zijn manier mee omgaan. De sfeer kan letterlijk verziekt raken als beide partners blijven reageren op wat er in het nu gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden. Voorkomen of genezen. 

Voorkomen: Tijdens de gesprekken over de droom van Jan mag Anna ook aan haar dromen denken. Ze kan zich bijvoorbeeld afvragen:

 • Past dit in het leven wat we voor ogen hadden?
 • Past het bij mijn dromen? 
 • Als Jan thuis werkt, hoe verwacht ik dat dat eruit ziet? 
 • Als Jan minder uren wil werken, is het dan eerlijk om de huishoudelijke taken anders te verdelen? 
 • Hoe denk ik over mijn carrière? Wil ik ook ruimte om iets anders te gaan doen? Of verwacht ik dat ik nog wel een langere tijd hetzelfde blijf doen? 
 • Hoe vind ik het als we meer afhankelijk worden van mijn inkomen mocht het langer duren voordat Jan winst maakt. 
 • Is onze kinderwens nog steeds uitvoerbaar zoals we voor ogen hebben.  

.Al is het is veel fijner en makkelijker om te zeggen “Ik support je volledig”is het eerlijker en effectiever om over je eigen aandeel na te denken. Een relatie is een investering waar je beiden aan bijdraagt en de gevolgen inschatten voor jezelf en de relatie maakt het toekomstbestendig. Als Jan dit als negatief of egoïstisch ervaart, kan Anna uitleggen waarom ze er over wil nadenken. 

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet alleen bij Anna, Jan kan dezelfde zaken laten meewegen in zijn besluit. En dan kan het zijn dat de conclusie is dat het beter is om nog even te wachten maar andere acties te ondernemen waardoor hij minder last ervaart om werknemer te blijven. Om te voorkomen dat je het onbewust je partner gaat kwalijk nemen na verloop van tijd, is het een noodzakelijke inspanning.

De beste basis voor dit soort toekomstgerichte gesprekken is het gesprek te beginnen met je intentie. Door aan te geven dat het je om jullie en jullie toekomst samen gaat, waarbij je het beste voor elkaar wilt laat je duidelijk merken dat de motivatie voor een gesprek geen boosheid maar liefde is. Daarmee geef je aan dat je niet vanuit egoïstisch oogpunt handeld.

Door het gesprek zo te beginnen kunnen Jan en Anna een betere basis voor hun toekomst leggen.

Genezen: 

Hoe kun je iets genezen als de oorzaak niet meer heel duidelijk is? Wat kan gebeuren is het volgende voorbeeld gesprek tussen Jan en Anna:              

 • A: Ik ben het zo zat! Je zou de logeerkamer opruimen zei je. Als het om mijn familie gaat interesseert het jou niet hé. 
 • J: eehh.. ja ik kijk zo schat ben even bezig met een offerte.
 • A: Als jouw moeder langs wil komen ben je drie dagen van te voren al bezig zodat ze alle ruimte heeft, maar als mijn ouders komen vindt je het alleen maar gedoe. Ik heb deze week elke avond over moeten werken omdat Denise met zwangerschapsverlof is! 
 • J: Jij blijft daar werken, als het niet bevalt neem je toch ontslag.
 • A: Zoals jij zeker. Lekker makkelijk hoor. Ik kan geen ontslag nemen, en even rustig uitzoeken wat mijn droom is. Er zal toch iemand van ons een stabiel inkomen moeten hebben.
 • J: Wat heeft mijn werk en mijn inkomen er nou weer mee te maken? Echt wat jou ook dwars zit, het is mijn schuld. Jij stond erachter dat ik voor mezelf zou beginnen. Dat hebben we samen besloten dus achteraf mij de schuld geven is niet eerlijk Anna! Ik ga mij niet schuldig voelen omdat ik mijn droom heb waargemaakt.                         

Dit is een reactie op basis van het hier en nu. Beiden zijn te geëmotioneerd om begrip voor de ander op te brengen.

Een goed gesprek volgt meestal niet op basis van ergernissen. Voor een goed gesprek kies je een tijdstip waar je beide in een prettige stemming bent, niet te moe bent, zonder tijdsdruk. En als je er allebei klaar voor bent.

De gesprekken van Anna en Jan zijn geïnfecteerd met oud verdriet zonder dat dat een bewuste pijn is. Oude pijn kan gelukkig genezen zonder dat het opgerakeld hoeft te worden. Als je weet waar het is begonnen kun je informeren welke herinneringen je partner herinneringen aan die tijd heeft. Dit is een mooie opening zonder dat je direct hoeft te benoemen wat er mis ging. Haal mooie herinneringen op samen en toon interesse in de beleving van de ander. Als het tijd voor een toekomstgericht gesprek is kun je beide onderzoeken wat er nodig is om opnieuw mooie herinneringen te kunnen maken.

De basis is belangrijk. De basis heeft wel nieuwe voeding nodig anders droogt de grond op. Fijne momenten, spontane verassingen, nieuwe ervaringen, emotionele banden smeden, zijn allemaal krachtvoer waar de basis vruchtbaar van blijft. Als er in de toekomst een nieuwe periode volgt waar de liefde wat versleten lijkt heb je deze nieuwe basis bovenop wat er al was. Waardoor zelfs zwaardere tijden te herstellen zullen zijn.


Conversatie Tips:

 • Wees in het gesprek feitelijk. 
 • Als het om een gevoel gaat, vermeld dit dan. 
 • Als het om een vermoeden gaat, check dit dan.
 • Jij bent de belangrijkste persoon in het leven.Voor je partner geldt hetzelfde. Dat betekent niet dat je egoïstische keuzes moet maken die de ander schaden. Omdat de ander en de relatie zo belangrijk voor je is, is de beste keus de keus die niet beschadigd wat je dierbaar is. Als beide partners dit doen zijn jullie een ideale en optimale combinatie. Het leven wordt verrijkt door samen te zijn. 
 • Als je de ander belangrijker vindt zul je de wensen van een partner boven die van jezelf zetten waar je jezelf mee tekort doet. Wat lang goed kan gaan maar een veel minder stevige fundering voor een lange gezonde relatie is.
 •  Heeft iemand energie, tijd, een goed humeur maar geen zin? Plan dan het gesprek op een ander tijdstip in. Als iemand zich verplicht voelt maar het hoofd er niet naar heeft staan, is de basis voor een goed gesprek al een stuk minder stevig. 
[eigen afbeelding]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: